Om du vill bli mer ödmjuk så är detta kanske något för dig.

’Sado’ är en metod där man dricker te på ett speciellt sätt och där effekten av tedrickandet är att man blir mer ödmjuk och lugnar ner sig. Jag vet vad ni tänker nu: det jag skriver är egentligen en metod som alla hel- och halvgalna män på ledande politiska positioner behöver ägna sig åt, ja inte bara de, alla de som tror att ’starka män’ är lösningen på världens alla problem behöver dricka te för att nå inre harmoni. Så kan det vara, men nog vill man dra sig undan all galenskap då och då.

Den första tebusken

Enligt en av alla de legender som finns om te, uppstod den första tebusken från den mediterande Bodhidharmas ögonlock. Han hade nämligen skurit av sig sina ögonlock för att inte somna då han mediterade. De blad som växte upp ur hans kastade ögonlock blev den första tebusken. Det visade sig vara fantastiska teblad som sen dess har funkat uppiggande!

Den japanska teceremonin går tillbaka till 1200-talet och tillhör religionen zenbuddismen. Den ska ha införts av munken Shomei, som införde ceremonin med tedrickande från Kina till Japan.

Teceremoni

Skall man vara superstrikt så krävs det mycket förberedelse, men vi genar och gör det enkelt för oss.

Det här behövs för att genomföra en teceremoni: en vacker trädgård och ett litet hus med en låg dörr och te.

Men hur kommer man i rätt harmonisk stämning? Jo, dörren till ditt tehus skall vara låg, när du måste huka dig och böja dig rejält blir du ödmjuk till sinnet. Men innan du kommit fram till ditt tehus skall du gå en vacker och kringeligkrokig stig fram till tehuset. När du går den slingriga vägen och ser allt vackert i din trädgård blir du lugn i sinnet. Du kan också ha en fontän med friskt vatten för att skölja av dig innan du går in i tehuset, vederkvickt av vattnets renhet lämnar du all oro för tillståndet i världen och når en upphöjd stillhet.

Väl inne i tehuset skall tystnad råda, du sätter dig på din tataminmatta på golvet och gör i ordning ditt te, lugnt och harmoniskt. Du tittar på de blommor och bilder som du lagt på altaret just den dagen och tänker på tingens ursprungliga mening, deras inre ljus och elegans. Är det på kvällen kan du titta på månen, nymånens skära är särskilt bra att betrakta om man vill bli ödmjuk.

Har du varken trädgård, fontän eller tehus utan bara din vanliga gamla soffa kan den funka lika bra att dricka te i den. Det viktigaste är att inse att ödmjukhet, inre frid och stillhet kommer till en genom konst, blomsterarrangemang och zenfilosofin som säger: te och Zen har samma smak!

 

Dela på