Så poetiskt kallas stjärnorna på himlavalvet. De är nattens ögon för de ger oss hopp om syn och insikt även när det ser mörkt ut. Stjärnor på natthimlen får oss också att inse att vi inte är ensamma, gudinnor och gudar finns för evigt med människan.

Stjärnor som symbol återfinns i de allra flesta religionerna, jag kan faktiskt inte tänka på en enda religion som inte använder stjärnor som symbol.

Adventsstjärnor och andra himmelska stjärnor

När vi under advents- och juletider har hängt stjärnor i våra fönster så tänker vi kanske på Betlehemsstjärna som visade vägen för de vise männen så att de hittade den utlovade Messias. Betlehemsstjärnan är en kristen symbol för en gudomlig födelse. Men stjärnorna i våra fönster kan symbolisera mycket annat också.

En så gammal symbol som stjärnan är förstås intimt förknippad med tankar om form och tal.

En stjärna som har fem uddar bör peka uppåt, då symboliserar den vår goda strävan efter ljus, bildning och andlighet. Pekar den femuddiga stjärnan nedåt symboliserar den ondskan, djävulen och svart magi. De är lätt att tänka sig hornen och pipskägget…

En sexuddig stjärna var kung Salomons sigill, men den kan också läsas som två trianglar som bildar en enhet. Vissa menar att det är manligt och kvinnligt som förenas, antingen i oss själva eller mellan två personer.

Himmelens drottning

Stjärnor signalerar förstås också om gudinnornas överhöghet.

Himmelens drottning, det kan vara Ishtar, Venus, Isis, Stella Maris eller kristendomens Maria, har alla kronor eller diadem med stjärnor.

Ishtar är jämte himmelens drottning också nattens drottning och hon symboliserar både morgon- och aftonstjärnan i sumerisk religion. Venus, bär som alla planetgudinnor och gudar, en stjärna på pannan eller över huvudet. Hon har också förmågan att göra hårda hjärtan mjuka. Den egyptiska gudinnan Isis, är inte bara en modergudinna som inspirerat många andra religioner, hon skyddar också sitt barn, sin son, från hans mycket våldsamma pappa. Stella Maris, är en stjärna på himlen, men hon är också havets stjärna, en gudinna som skyddar mot havets makter. Hon förmår besvärja havets krafter samtidigt som hon ökar våra egna krafter så att vi klarar av övermänskliga utmaningar. I kristen tradition, blev Stella Maris, på grund av en felöversättning, en synonym för jungfru Maria. Maria, denna märkliga kvinna, som både föder en gud till världen och som efter sin död blir himmelens drottning. Maria, vars axlar hela kristendomen vilar, ty utan Maria ingen kristendom, ingen Betlemhemsstjänra på himmelen eller i våra fönster.

Gemensamt för alla himmelens drottningar är att de skapar en hel människa, med deras hjälp kan vi förena kropp, själ och tanke.

Oavsett om vi skyddar våra barn mot våld, eller om vi behöver övernaturliga krafter för att klara av övermänskliga utmaningar, eller om vi behöver göra vårt hjärta mjukt igen eller om vi är i en situation där allt vilar på våra axlar, så finns alla dess himmelens drottningar som kan inspirera oss. Blink, blink vinkar de till oss, där de hänger i alla fönster under advent- och jultider.

 

 

Dela på