Alla vet väl att solen är en symbol på en av de flaggor vi använder i Sverige, nämligen den samiska flaggan. Den runda cirkeln är en symbol för både månen och solen, den röda delen av ringen symboliserar solen, den blåa månen. Sedan 1986 har flaggan vajat i Norge, Finland, Ryssland och Sverige. Samerna har sedan länge kallat sig för solens och vindarnas folk.

Gudinnan Sol

Enligt samisk religion är solen, jämte månen, åskan och vinden, gudomliga. (Det finns fler gudar och gudinnor.) Gudinnan solen heter Biejvve, ibland Beaivi, på samiska. Hon ger alla varelser liv. Gudarna och gudinnorna vakar över naturen, alla djur och människor. Lika viktigt som det är för oss människor att hålla sams med varandra, är det att hålla sams med naturen och med gudar och gudinnor. Om inte, kan man få sig en knäpp på näsan! Då gäller det snabbt att se till att agera på ett bra sätt så att man återfår förtroendet.

Vintersolståndet – bye bye mörker!

Vid vintersolståndet ärar man Biejvve med ett offer och hälsar henne tillbaka efter henens frånvaro. Man kan också lägga en klick solgult smör på dörrposten för att hälsa henne tillbaka till världen och till ens eget hem. Det viktigaste är att man fira att vintersäsongen avtar och att solen kommer tillbaka! Vid sommarsolståndet kan man göra ringar av löv till hennes ära, lövringar som man sätter upp både i och utanför hemmet samt lägga en klick smör på dörrposten.

Mamma Biejvve är ofta tillsammans med sin dotter, Biejvve-niejda, och tillsammans ser de till att renarna förökar sig och mår bra och att växter växer och blir till näring. De ser också till att kvinnor blir gravida och mår bra och att rikedom och välstånd råder. Vid vintersolståndet kan man särskilt be Biejvve om hälsa, särskilt psykisk hälsa som anses bero på bristande sol och dagsljus.

Biejvve avbildas ofta på trumman, solsymbolen kan ha form som en romb med fyra streck som strålar ut. Den samiska trumman hjälper nåjden att försätta sig i tans och hjälper honom eller henne att se in i framtiden.

Älskade sol-gudinna, välkommen tillbaka säger jag och lägger en klick smör på dörren! Nu vänder det mot ljusare tider. Du är så efterlängtad!

Dela på