Vi verkar gilla våra fester under årets mörka tider, vi tycks greppa varje tillfälle till att tända ljus, äta något gott och samlas. Det börjar med allahelgona och halloween, sen kommer Gustav Adolfsdagen och fars dag, följt av advent- och jul, eller den fornnordiska julen, om man föredrar den. Nyår, Trettonhelgen och tjugonda Knut skall vi också festa oss igenom. Det är som om vi håller fast vid de urgamla mönster som beskrivs i Röde Orm, av att fira jul under en längre period kring vintersolståndet.

 

Under nästan tre år har jag varje torsdag publicerat en blogg om religion. Ibland har temat varit religiösa gruppers politiska anspråk, andra gånger har det handlat om religiösa gruppers läror, teologier, åter andra tillfällen har jag fokuserat på myter, seder, symboler och riter. Ibland har jag lyft fram hur det går till när skrifter får status som kanon, så kallade kanonprocesser, ibland har jag lyft fram olika personer i de respektive religionerna. Jag har tänkt att det är bra och vettigt att skriva om det religiösa kulturarvet ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv, att mina texter har kunnat tillföra kunskap och förståelse. Hur som haver, sedan en tid tillbaka har jag bestämt mig för att sluta blogga om religion.

 

Jag vill önska alla mina läsare ett Gott nytt år och rikta ett varmt tack till alla som under de här åren läst, delat, eller kommenterat min blogg!

Fortsätt nu att parta i gammal god svensk tradition!!!

Madeleine

Dela på