För att svara på frågan varför det är okey att börja med alla härligheter kring julen redan i november så måste vi först göra en historisk djupdykning till 300-talet. När du läst bloggen kommer du att ha finfina argument och kunna ge svar på tal till alla som vill vänta till advent och som jamar om att man inte skall ta ut julen i förskott!

Martin av Tours

Allt börjar med Martin. Han var omåttligt populär bland folket som ville ha honom som sin biskop, men han ville inte. Han fick snilledraget att gömma sig bland gässen. Givetvis blev han avslöjad och år 371 fack han helt sonika bli biskop. Coolt att en händelse på 300-talet hänger ihop med hur vi gör idag!

Lite bakgrundsinfo: Martin föddes i Ungern kring 316 och dog 397 i Gallien. Han begravdes den 11 november samma år. Innan han var biskop jobbade han som militär, han följde sin pappas fotspår. Han brukar vara avbildad i medeltida kyrkor och ni känner igen honom på att han har en mantel eller en gås som attribut. Martin är känd för att alltid vilja hjälpa människor i nöd. Han är också Frankrikes nationalhelgon.

Martins mantel

Det är med Martins manteln som allt börjar. Så här säger legenden: En dag var han ute och red med sina kompisar och såg då en fattig människa i nöd. Trots att kompisarna retade honom så delade han sin mantel i två och gav hälften till den fattiga mannen.

Nu är detta en helgonlegend, så berättelsen rymmer också en teologisk poäng. På natten drömde Martin att det var Jesus som var den fattige mannen och när han vaknade så var hans mantel hel. Efter denna uppenbarelse lät han döpa sig och blev en kristen människa där trohet inför Gud är viktigt. Som ett brev på posten fick han genast konflikter med sin arbetsgivare, militären. Han sa upp sig. Som brev nummer två på posten hamnade han i finkan, anklagad för feghet av armen. Arbetsgivaren kunde hänga upp anklagelsen på att han varken ville ta emot krigsbyten eller strida mot andra kristna, en usel soldathelt enkelt. Efter fängelsetiden blev han munk.

Men berättelsen slutar inte här. Martins fina handling med manteln sträcker sig ända in i vår tid. Mantel heter pallium på latin och från legenden kommer begreppet palliativ vård. Martin räknas som den förste som gjorde en palliativ handling.

Martin och gässen

Det var den 11 november år 371 i Tours i Frankrike som gässen kacklade så högt att Martin blev biskop. Folket hittade honom smutsig bland gässen. I hard-core legenden så äts därför gäss, som straff för att de avslöjade honom, varje år på Mårten gås, d v s aftonen till Martindagen den 11 november.

I en snällare version så använder folket list för att locka fram Martin ur gåsastallet, där han ligger och trycker. En man som känner till gömstället ljuger och säger att hans fru är dålig och att Martin måste komma och hjälpa henne. Martin kan inte, som vi redan vet, säga nej och lämnade därför sitt gömställe. Och så gick det som det gick.

Överkurs: Mårtensafton

Mårtensafton firas främst i Sverige, Frankrike, Tyskland, Polen, Estland, Ungern och Österrike. Gås äts förstås men den svenska varianten med svartsoppa till förrätt och äpplekaka till efterrätt kom till på slutet av 1800-talet. I Skåne åt man tidigare lutfisk till förrätt och risgrynsgröt till efterrätt.

Nu över till argumenten varför det är lämpligt att börja med julfirandet redan i november.

Precis som vid påsk så fastade man förr 40 dagar innan jul. Innan fastan gällde det att trycka i sig så mycket fet mat som möjligt så att man orkar 40 dagars fasta. Påskfastan inleds som alla vet med fettisdagen och julfastan inleddes med Mårtensafton i november. Sen är det väl en samvetsfråga för oss som börjar med julfirandet i förskott om vi fastar eller bara tar ut det gottaste ur traditionen…

Sensmoral 1: Det går inte att gömma sig för sitt öde, kallelse eller livsmening. Gässen kommer att  kackla, lika bra att man gör det man är ämnad för.

Sensmoral 2: Det är bra att vara snäll.

Sensmoral 3: Det är helt ok att börja fira jul i november.

Dela på