Nästa gång jag kommer till Värmland skall jag försöka åka till Mikaelikyrkan i Arvika. Där skall det finnas en särdeles märkvärdig trädgård, jungfru Marie trädgård. Alla blommor och växter har en koppling till Maria.

När helgonen försvann i och med reformationen så försvann också många kvinnliga förebilder i vår del av världen. Kvar fanns den treenige Guden med många manliga epitet: Herren, Fadern, Kungen… medan kvinnfolket får hålla tillgodo med en person. Jag har sällan träffat på en kvinna som fått bära så mycket i en och samma person, Maria får ensam bli en symbol för det mesta. Vi pratar alltså om grl-power.

Marias blommor

För att mota bort det onda så band förr kvinnor en liten blomsterkvast med salvia, lavendel, malört, munkrenfana, citronmeliss, åbrodd och mynta. Talet sju är heligt och starkt förknippat med Maria.

Enligt legenden var salvia den enda som erbjöd Maria och Jesus skydd när de var tvungna att fly till Egypten. Salvian är nu både flyktingars särskilda krydda och en symbol för den sjuarmade ljusstaken.

Ser du en iris så kan du tänka på att det är en symbol för Maria som himmelens drottning.

Gullvivan var min mormor Gunvors favoritblomma och så även för mig. Den kallas också nyckelblomma.  Ty med den nyckeln kan du låsa upp kärlekens dörr både i ditt eget hjärta och hjärtat hos den som du vill skall älska dig.  Gullvivan kan också låsa upp himmelens port för oss så att vi kan komma in dit, när det är dags.

Jättedaggkåpa finns i många trädgårdar och också den är en symbol för Maria. Daggkåpan symboliserar Marias mantel. Maria har stor medkänsla med alla människor och hon erbjuder sin cape för oss att krypa in under  den, för att få skydd och möjlighet att pusta ut ett slag när djävulskap, hat, svek och annat elände drabbar oss. Elle då vi bara vill dra oss undan världen ett slag för att kontemplera och vara i hennes närhet.

Den väldoftande liljekonvaljen kallas också ’vår frus tårar’ och är en symbol för den medkänsla Maria känner med alla som lider och har det svårt. Hon har ju själv stått jämte sin son när han torterades och avrättades, så hon om någon vet vad bottenlös sorg är.

Rosen är den blomma som mest är förknippad med Maria. Tänk på den urgamla psalmen det är en ros utsprungen. I den första versionen var det Maria som var rosen, efter reformationen tolkade man om texten så att rosen kom att symbolisera Jesus. Är Marias ros vit är det en symbol för oskuld, är den röd är det en symbol för kärlek. Det är Jesu blod på korset som färgat Marias vita ros röd. Hennes mammakärlek var så stark att den vann över döden. Behöver vi utrusta oss med superkrafter så är det den röda rosen vi skall använda oss av. Har rosen fem kronblad så är det en symbol för de fem bokstäverna i Marias namn, är kronbladen sju är det en symbol för Marias sju dygder (motsatsen till de sju dödssynderna): dygd, öppenhet, avhållsamhet, flit, tålamod, medmänsklighet och ödmjukhet.

Som den trädgårdsamatör som jag är så har jag börjat anlägga en Mariaträdgård, med alla de blommor, örter och andra växter som är förknippade med Maria. Det blir ingen klosterträdgård utan mer en organisk trädgård där jag kan gå och tänka på andliga ting. Det är fint så.

Dela på