I Norden har rönnen alltid setts som ett magiskt träd. I bronsåldersgravar har arkeologer hittat en bit rönn tillsammans med magiska föremål som ormben och en klo från ett lodjur. Trollkarlar, schamaner och andra som vill utöva magi tror att rönnen ökar förmågan att resa mellan vår värld och den andliga världen.

Rönn förknippas med den rödskäggiga guden Tor. Snorres Edda berättar att en gång när han och Loke skulle vada över en flod steg den, men Tor lyckades få tag på en gren av rönn och kunde rädda dem båda. Eftersom Tor är den gud som skyddar människan mot allehanda faror såsom åska och troll och annat farlig, är rönnen en symbol för Tor och att man kan bli räddad, när det behövs.

Fortfarande bär människor en bit rönnträd i fickan eller i handväskan då de behöver öka sin psykiska motståndskraft. Ja, rönnen anses så fantastiskt att en bit trä av rönn även hjälper i mötet med den värsta psykopat! Kan vara värt att testa om man tvingas vara på en arbetsplats med en gravt manipulativ och ljugande chef.

Det är inte vilken rönn som helst som duger om man skall använda den för att öka sin psykiska motståndskraft. Bäst funkar en flogrönn. Det är en rönn som växer i ett annat träd, i en stubbe eller i en grenklyka.

Förutom att ge ett starkt psyke symboliserar rönnen vishet. En rönn i trädgården ger husfolket kraft att stå emot häxkonster. Har man djur kan man ha en bit rönn där man förvarar grimmor eller andra redskap som man har när man sköter om sina djur. Har man tamdjur som ger mat som ägg, mjölk och kött skall man ha en pall av rönnträd i ladugården, som man kan sitta på när man umgås och pratar med djuren. Skall ett djur ges ett namn skall man ta en mjuk kvist av rönn och dubba djuret tre gånger med kvisten samtidigt som man ger djuret dess namn. Då är den lille krabaten skyddad, särskilt  då den går lös utomhus.

Har man en båt skall en del av båten vara byggd av rönn, då går både besättningen och båten hel ur stormar och andra oväder.

Det är bra att ha en käpp av rönn innanför dörren. En sådan käpp kallas Torsjälpen och med den kan man jaga bort ovälkomna gäster, spöken och troll, otrevligheter som man inte vill ha in i huset.

Vill man hitta vatten med hjälp av en slagruta är rönnen bra, men det funkar med vilket träd som helst, om man har gåvan.

I folkmedicinen

Röda bär anses ha extra starka krafter. Rönbären innehåller mycket c-vitamin och har använts mot skörbjugg. Bären funkar både laxerande och vid problem med urinen. Gelé av rönnbär är gott, men man kan också krydda brännvinet med de röda bären, om man är begiven på starkt.

Vi har tre rönnar i trädgården mot vägen, som skydd. Inga har bär i år, men om det betyder att det blir en kall eller mild vinter råder det ingen enighet om. I olika landskap tolkas förekomsten av mängden bär på olika sätt. Vi får se hur det blir med väder och klimatet framöver. Vacker är rönnen i vilket fall som helst.

Dela på