Det är 40-tal och krig. Sveriges neutralitet är i fara. Tre kvinnor jobbar dag och natt för att knäcka chiffer och hemliga koder. Allt för att förhindra att främmande makt får information om Sverige samtidigt som man försöker få kunskap om Tysklands operativa strategier. Det handlar om högt uppsatta män som är nazistspioner, nyttiga idioter och planterad falsk information och det motstånd de möter från smarta kvinnor.

Författaren noga med de historiska detaljerna. Beskrivningar av det tidstypiska Sverige som genomgår en urbanisering gör att man kommer ihåg vad mormor och morfar berättade om hur det var att leva under andra världskriget. Språket är elegant (vi pratar om författaren som skapat den elegant-crimegenren) och personerna i romanerna går igenom komplexa skeenden.

På ett annat plan är förstås Rudbergs romanserie ett bidrag till det vi kallar additionshistoria. Till det offentliga historieskrivandet, som ofta fokuserar på män och vad män gjort och som utesluter kvinnor och deras betydelse, så lägger hon till kvinnornas insatser. Hon visar både på deras agens och hur de är hindrade av dåtidens könsroller och patriarkala värderingar av kvinnor. Därtill är hennes romankonst ett sätt att värdera det kvinnor gör på samma sätt som mäns agerande har blivit värderat. All historieskrivning som utesluter kvinnor eller som nedvärderar kvinnors insatser måste förstås skrivas om och revideras så att den blir mer korrekt, Rudbergs romanserie är ett bidrag till detta krävande arbete.

Vem skall läsa? Alla som drömmer om att få vara en romanfigur i Rudbergs Jidhoff-serie eller i den senaste Kontrahenterna-serien kommer att gilla romanerna.

Denise Rudberg ”Det första chiffret” (2019), ”En andra allians” (2021), ”Er tredje man” (2021). Bookmarks förlag

#sultansjoqvist.se/blogg

#Deniserudberg

#Bookmarksforlag

#Fleringeboktipsare

Dela på