Ett utmärkande drag för oss människor är att vi alltid ifrågasatt saker. Varför tycks vara vår ständiga följeslagare, inte minst när det kommer till frågor om vår egen existens på jorden. Varför finns vi till?

Sedan urminnes tider har vi människor utvecklat symboler som påminner oss om vilka vi är, om våra relationer till andra och om vår relation till kosmos. Vår undersökande hjärna verkar vilja tolka symbolerna på två sätt: i en inre och i en yttre betydelse.

Cirkeln

Att tolka former symboliskt är ett universellt fenomen som vi har gjort sedan urminnes tider. Cirkeln, till exempel, kan avgränsa en yta och skilja mellan mitt och ditt, men den symboliserar också tidlöshet (den har varken början eller slut) eller det oändliga. Cirkeln kan visa på att det finns en annan dimension utan tid; när vi nått evigheten så kan vi få en djupare upplysning där alla våra varför får ett svar.

Tidmätaren

Att tolka uppfinningar symboliskt är också ett fenomen som vi ägnat oss åt under en längre period. Människor har alltid mätt tiden med hjälp av solens och månens rörelser och en av de äldsta uppfinningarna vi har är tidmätaren. Uret visar oss vad tiden är, men sitter klockan på en religiös byggnad kan den symbolisera att det är gud som styr tidens och världens gång. Men årstidsväxlingarna kan också ses som symboler för människans födelse, uppväxt, död och återfödelse.

Julens nostalgiska symboler

En del tycker att julen är helgernas helg, de får inte nog av ’Driving home for Christmas’, tomtar, änglar och pynt i rött, grönt och guld. Mys och trygghet i kvadrat. Men söt glögg, marsipangrisar och ännu mer sötsaker, fet och salt mat, vilket var åtråvärt i bondesamhället, i ursprungsfamiljens varma gemenskap dagarna i ända, kan ge andra en instängd känsla.

Julens alla symboler är ett nostalgiskt tillbakablickande till en svunnen tid. Vi minns och vi längtar tillbaka till vårt ursprung. Julens symboler tar oss tillbaka till vår guldålder, en tid då vi trodde allt var möjligt. En gång per år stiger vi ner i ett bad full av nostalgi för att möta vårt ursprung och för att där få svar på frågan varför vi finns till.

Det är inte en tillfällighet att kristendomen predikar om mysteriet att en gud föds som en människa under julen- en gud som går tillbaka till ursprunget i det att han blir en bebis. Symboliskt betyder det att vi människor får svar på frågan om vilka vi är när vi möter barnet.

Nyårets framåtblickande symboler

Är det så att de som gillar nyår inte är lika förtjusta i jul och tvärt om? På nyår byts familjen ut mot de valda vännerna, vi växlar till mat som är fräsch, lyxig och elegant. Julens glada symboler byts ut mot sobert vitt, silver, guld och pärlemor. I ställt för att nostalgiskt tänka tillbaka siar vi framåt. Vem kommer jag vara om ett år? Vad lämnar jag till att bli minnen och vad tar jag med mig? Vilka relationer vill jag värna och vilka vill jag avsluta? Vilka uppgifter ligger framför mig?

Symbolen för nyårets framåtblickande är förstås klockan, ty tiden kan vi bara mäta framåt. Klockan är ingen symbol som funkar för dem som vill se tillbaka. Vid tolvslaget så firar vi, skålar i bubbel, blåser ut serpentiner, skrattar och pratar om vad framtiden för med sig för spännande händelser.

Kanske behöver vi ha julens nedstigande till vårt ursprungs guldålder där allt var möjligt i kort minne för att med full kraft ägna oss åt förnyelse? Efter nostalgiska besök i tider som vi lämnat sedan länge behöver vi en högtid och symboler som riktar sig framåt och som innebär förändring. Där svaret på frågan varför vi finns till finns i framtiden, i tiden vi ännu inte mätt upp.

Överkurs: om cirkeln och om lycka

Många kyrkor är byggda i formen av ett kors och är placerade på en kyrkogård som har en rund form. Den runda formen, cirkeln, symboliserar paradiset. Det är en vacker tanke om att det finns något oändligt, att det finns en plats utan tid, tycker jag.

I det romerska riket flyttade man år 45 f. Kr. på tidpunkten för nyår. Nyårsdagen flyttades från den 1 mars till den 1 januari. Den 1:a januari sågs som en lycklig dag (dies faustus) då man skulle göra viktiga handlingar. En viktig handling var att uppvakta med gåvor och med lyckönskningar och där paketet symboliserade lycka. Att ge bort lycka och en lycklig framtid till de vi håller av är en mycket gammal och fin nyårssed som åtminstone jag håller vid liv.

Med önskan om ett lyckligt 2022!

Dela på