Dionysos, måste vara en bra gud eftersom han överlämnade en vinstock som gåva till människorna. Tack för det! Men han gillade också att försätta kvinnor i extas. Men det gillar inte kungen som tyckte att det måste finnas gränser för hur ärbara kvinnor får uppträda. Det har ju aldrig varit en bra idé för oss dödliga, gäller även kungar, att gå emot gudarnas vilja. Kvinnorna menade att män inte skall lägga sig i deras liv och som straff slet de sönder kungen i stycken. Sensmoralen får ni lista ut själva.

Melampus – en helare som förstår vad djuren säger

En annan gång gjorde Dionysos några andra kvinnor helt vilda, de sprang nakna genom staden och gormade, grät högljutt och skrek. De var helt galna! Men då kom Melampus. Han är en siare och helare i den grekiska mytologin och med hjälp av julrosen botade han kvinnorna så att de blev normala igen. Melampus helade många människor. När han gjorde kungars barn friska tog han betalt genom att få delar av deras riken.

Melampus kunde på ett mystiskt sätt höra vad djuren sa till varandra. Det kom sig av att han, när han var en liten pojke, räddade två ormar. Han förbjöd nämligen sina tjänare att döda de två ormarna som slingrat sig in i hemmet. Ormarna blev så tacksamma att de slickade hans öron extra rena, så att han därefter kunde höra vad djuren sa till varandra. Och det, skulle rädda hans liv när han blev äldre.

Som vuxen blev han kidnappad och satt i en cell. Uttråkad började han lyssna på vad två myror pratade om. Myrorna sa till varandra att de skulle äta sig igenom bärande bjälkar så att cellen kollapsade! Melampus fattade att han skulle bli begravd i rasmassorna och började tjatade på sina fångvaktare om att bli flyttad. Men han sa, klokt nog, inte att han fått informationen av myrorna. Nästa dag rasade cellen ihop. Alla fattade att Melampus var en helig man, en profet, och att hålla honom fången var att gå emot gudarnas vilja. Melampus blev åter en fri man. Sensmoralen skall jag vara tydlig med: om ormar vill slicka era öron rena så skall ni absolut tacka ja!

Julrosen som medicinalväxt – skall ABSOLUT INTE användas!

Julrosen är giftig och den förblir giftig även om den torkas eller tillreds. Använd den varken till invärtes eller utvärtes bruk. Bladen kan dessutom ge inflammationer i huden.

Förr användes julrosen mot spetälska, tandvärk och epilepsi. Man trodde också att den kunde bota galenskap, det hade ju Melampus gjort. Julrosen maldes till nyspulver och så gav man pulvret till den galna människan att lukta på. Kunde man framkalla en riktig präktig nysning så var chansen stor att det sjuka i huvudet nystes ut, och personen blev normal.

I klosterträdgårdar har det alltid funnits julrosor och vanligt folk har planterat en julros utanför ytterdörren för att hålla häxor borta.

…men det finns kanske ett undantag…

Julrosen växer i Syrien, Kina och Turkiet och i hela Europa ända bort till Ukraina. Om President Zelenskyj läser min blogg vill jag i all ödmjukhet komma med ett tips: mal nyspulver av julrosen och få Putin att nysa så att galenskaperna försvinner från hans skalle, framkalla en riktig bamsenysning så hans djävla krig kan få ett slut. Om det är någon som likt Melampus kan få slut på galenskap är det väl Zelenskyj. Om autokraten i Kreml kan bli normal efter nysningen låter jag dock vara osagt.

Dela på