Som ni vet gillar jag gamla traditioner som lever kvar i folkdjupet generation efter generation. Lyckoamuletter och talismaner lever kvar som smycken, tatueringar eller som heliga ting och tron är att de ger lycka, skydd, pengar, energi eller hjälp att undkomma vissa situationer såväl som hjälp att hamna i andra situationer.

Lyckoklöver känner väl de flesta till som en lyckosymbol, men visste ni att det var en lyckoklöver som Eva norpade med sig från Paradiset det sista hon gjorde innan Gud förvisade henne och Adam därifrån? Hon ville ha ett fint minne från den härliga tiden. Vi kan ju tänka på det nästa gång vi ger bort ett litet smycke i form av en fyrklöver till någon vi tycker om. Att det är Evas minne från Paradiset, förutom att fyrklövern ger oss tur.

Vill du snabbt ta dig ur problem eller farliga situationer så är det en hartass du skall ha som amulett nära din kropp. Likaså hjälper en hartass dig om du snabbt vill vrida en situation till din fördel. Enligt den mycket gamla keltiska folktron från 600-talet före Kristus födelse skulle det vara vänster bakben och haren skulle vara fångad på en gravplats. Nu tror jag med bestämdhet att det går lika bra med en syntettuss som föreställer ett bakben på en hare och att vi i vår moderna tid kan hoppa över det där med fångst av harar på gravar. Jag tänker nämligen på den stackars haren.

Om du behöver öka ditt kapital så är det en nyckelpiga du skall ha som lyckoamulett. Nyckelpigans runda svarta prickar har samma form som mynt och på något magiskt vis (jag vet inte hur, ärligt talat) så drar nyckelpigans prickar till dig mer pengar. En spindel med sina åtta ben är en annan symbol för överflöd.

Hästskon ger dig kraft att börja om på nytt, svarta katter ger dig förmågan att utöva magi, en orm som ömsar skinn hjälper dig med transformationer så att du kan ta dig till en ny position eller till och med starta om ditt liv helt och hållet.

Det kan också vara bra att ha en amulett i form av en stege med sig i graven när man är död. Vi har ju lärt oss att det betyder otur att gå under en stege, men i andra kulturer är stegen en lyckosymbol. Om vi har en bild av en stege, eller en lite ministege placerad i vår grav så kan vi nämligen ta oss upp till himlen, även om vi är döda, och slipper på så sätt att vara kvar i vår grav här på jorden. (Ärligt talat vet jag inte heller hur detta mirakel går till, men det låter ju inte så dumt.)

Amuletter är ofta små och skall bäras nära kroppen för att ge tur och skydda sin ägare. Men en lyckobringande talisman kan också hängas upp innanför dörren, över ett barns säng eller läggas i handväskan. Talismanen skyddar och sprider sina magiska krafter utan kroppskontakt. I de abrahamitiska religionerna används shalomtecknet, Fatimas hand eller ett krucifix för att ge hemmet, barnen eller handväskbäraren skydd.

Det var lite om hur vi med religionens hjälp kan få lycka, pengar eller energi. Rätt vald amulett kan också ge en kraft att stå emot ett anfall och ge en list så  att man vinner när man själv genomför ett anfall. Men som sagt, jag vet inte i detalj hur magin går till!

 

 

Dela på