Vi har en blodlönn i trädgården och bladen rasslar så mysigt vid minsta vindpust. Jämte lönnen finns en vinstock och vinets intensivt ljusgröna färg gör sig ovanligt bra mot lönnens djupröda nyans. Är himlen klarblå kan jag sitta långa stunder (minst fem minuter…) och glo rakt upp i himlen och överväldigas av tretalets färgkombination. Men annars är väl lönn bäst på hösten då träden fullkomligt exploderar i färgprakt.

Det sägs att när tomtarna har fest och dansar ringlekar så är det lönnen de dansar kring, inte granen. Jag har ännu inte haft så pass mycket tur att jag fått se deras dans på kvällar, men vem vet, man skall inte ge upp hoppet.

Lönnens virke är eftertraktat hos dem som söker elasticitet i kombination med styrka. Verktyg, gevärskolvar, snickarbänkar och promenadkäppar är några användningsområden jämte modellbyggande och bottnar, hals och stall till fioler och cello. Förr ansåg man att dörrklinkan skulle vara gjord av lönn, men bara om man hade lönnen som ett vårdträd på gården.

Saven rena godiset och förr kokade man socker av saven. Och alla känner väl till Kanada och lönnens betydelse för landet, flaggan och sirapen!

Folkmedicin

Många träd i Norden är förknippade med hälsa och bot, lönnen är inget undantag. Lönn ansågs särskilt betydelsefull om man sökte bot mot engelska sjukan. Enligt gammal sed tog det flera veckor att bli frisk och processen går i flera steg. Man skall börja med att bära tre pinnar av lönn nära kroppen under tre veckor. Därefter skall man söka upp en lönn med ett stort hål i. I lönnen skall man hänga upp ett klädesplagg som den sjuke burit. Därefter skall den sjuke dras genom hålet i stammen, pojkar och män dras åt höger och flickor och kvinnor åt vänster (religion ordnar alltid genus, glöm inte det!) samtidigt som namnet på den sjuke sägs högt tre gånger. Namnet på sjukdomen skall också nämnas med klar och hög stämma. Tre gånger skall den sjuke dras genom lönnens hål. Det skall göras innan soluppgången under tre torsdagar.

Har man trög mage eller värk ’i bröstet’ lär det hjälpa att kurera sig med saven. Likaså kan sårläkning skyndas på om de smörjs in med sav.

Lönnen indikerar steg uppåt i karriären

Jag känner inte till om lönnen är förknippad med våra nordiska gudar. I Japan däremot har lönnar hög status och i Kina är avbildade lönnlöv, särskilt de lönnlöv som apor håller i handen tillsammans med ett paket, tecken på att mottagaren av bilden kommer få en hög och fin position.

Dela på