Jag hoppas att ni alla har lyssnat på Gudrun Perssons Sommarprogram om Ryssland. Jag vill påminna om att hon inte har haft fel i något hon sagt om Putin och Ryssland och hans krig mot Ukraina (vilket många andra heltidsanställda och statligt fullfinansierade forskare har haft). Förr gäspade alla när hon började tala om Ryssland, säger Persson. Nu vill alla veta allt genast, kunskap som hon mödosamt tillägnat sig under ett helt forskarliv.

Själv har jag skaffat en flygapp så att jag kan kolla alla plan som far runt i luften över mitt huvud. En del finns dock inte på radarn…

Jag tänkte fortsätta även denna vecka med slaviska myter. Genom myter, sagor och religioner kan man få kunskap om kulturer. Även om berättelser inte säger allt och även om inte alla människor tänker och tycker så som det uttrycks i berättelserna så säger de ändå något om tankar, värderingar och känslor inom en kultur.

Traditionellt handlar slaviska berättelser ofta om mödosamma resor och farliga uppdrag, vilka kulminerar i framgång. Så även berättelserna om krigardrottningen Márya Morévna.

Vad var det jag sa!

Krigardrottningen Márya Morévna gifte sig med en ståtlig prins vid namn Ivan. Han flyttade in i hennes palats. Strax efter det fina bröllopet behövde hon ge sig ut i krig igen. Hon sa till Ivan att han inte fick öppna en specifik garderob i palatset. Vad tror ni händer? Jojomensan, han bryter löftet snabbare än kvickt. Så snart hovarnas klapper hade klingat av, öppnade förstås Ivan dörren. Hur skall detta sluta?

Koschei – den fulingen lurar Ivan

I garderoben sitter en fastkedjad utmärglad man som ber om vatten. Ivan tycker synd om honom och ger honom förstås ett glas vatten. När han blivit otörstig efter 12 glas, så får han tillbaka sina magiska krafter. Han bryter sig loss och tar Ivan till fånge och flyr iväg med prinsen.

Men hur kunde Ivan inte känna igen den odödlige och onde Koschei? Varför lyssnade Ivan inte på sin fru? Varför lyssnar ni inte på oss kvinnor i tid, vi som vet vilka de onda männen är och varnar er för dem?

Baba-Jaga – en häxa att lita på!

Márya Morévna ville verkligen rädda sin tjusige prins, kosta vad det kosta vill. Men även en krigardrottning kan ha respekt för den odödlige Koschei med de magiska krafterna. Nu gäller det att para krigarkompetens med list.

Koschei är en man med erfarenhet av att lura kvinnor. Han lägger sig i bakhåll, mördar och styckar henne. Åh, allt detta elände bara för att Ivan öppnade den där förbaskade dörren som han skulle låta bli!

Nu låg Márya Morévna styckad och alldeles död på marken. Tack och lov kommer hennes följeslagare Örnen, Falken och Korpen till hennes räddning. De stänker livets vatten på henne.  Hennes kropp blir hel och hon återuppstår. Nu dj-vl-r, nu är det krig!!!

Márya Morévna behöver ta risker och rida snabbt för att komma ikapp Koschei. Häxan Baba-Jaga lånar ut en magiskt häst till henne så att hon kan rida med blixtens hastighet. Hon kör sitt svärd genom honom. Hon bränner upp honom. Han, den odödlige, är nu borta för evigt! Inga konstigheter allas när det gäller att förgöra onda män.

Sensmoralen

Sensmoralen är att det är bra att gifta sig med en krigardrottning som känner en häxa som har en snabb häst. Och att lyssna på Gudrun Persson.

Dela på