I advents-, jul- och nyårstider är vi många som använder kottar att dekorera med. Det är en urgammal symbol som finns i många religioner. De små fröerna som skyddas av kottfjällen är vanligtvis en symbol för det som växer och för livet. Men kotten kan också symbolisera tur, lycka och framgång.

Pinjekotten – symbol för livet

Pinjekotten och dess frö har på ett särskilt sätt varit symbol för hur livets sprids vidare. I kristen tradition finns ofta en förgylld pinjekotte längst ner på hängande predikstolar. Tanken är att prästens predikan skall så små frön av tro som får växa i åhörarnas hjärtan.

Arkitekter använder ofta pinjekottar på kyrkogårdar som dekoration, då symboliserar kottarna det eviga livet. Döden ses inte som slutet, utan som början på det liv som levs i evig tid.

Förr kunde man också stoppa pinjekottar i kistor, man trodde att pinjekotten såg till att kroppen inte ruttnade.

Kristendomen hämtade troligtvis inspiration från etruskerna där symbolen pinjekotten är känd sedan 3000 år. Här symboliserar kotten fruktsamhet och odödlighet.

Grankotten – symbol för kärleken

Från tidig medeltid finns det källor som visar på att grankotten var en symbol för kärlek. Det finns bilder på unga män som knäböjer och sträcker fram en grankotte mot sin älskade, som en kärlekssymbol. Grankotten symboliserar att han ger sitt hjärta till kvinnan. Forskare tror att vår tids symbol för kärlek, hjärtat, utvecklats från grankottens form. Från början avbildades hjärtat med spetsen uppåt, men vändes på 1400-talet så att spetsen kom nedåt, då kom också inbuktningen till.

En anledning till att det ’nya’ hjärtat spred sig snabbt och globalt var att det blev populärt att spela kort. I kortleken är en av färgerna hjärter.

När vi nu ställer oss och bakar pepparkakshjärtan till advent och jul kan vi tänka på att hjärtat är en kreativ utveckling från grankotten som i syn tur är länkad till etruskernas pinjekotte. Det är så himla intressant med symboler som lever sitt eget liv genom flera årtusenden. Och att vi är en del i denna utveckling i advents- och juletider. Glad advent.

Dela på