Någon gång mellan 21:a januari och 20 februari infaller det Kinesiska nyåret eller Vårfestivalen som högtiden också kallas, i år är nyår 2:a februari. Vid andra nymånen efter vintersolståndet är det dags för det Kinesiska nyåret. Festen pågår i 15 dagar och avslutas med Lyktfesten. Precis som Imbolc firas den inför vårens början, inte under våren. Festligheterna har gamla anor, traditionen är mer än 3000 år gammal – mäktigt!

Åren räknas i 12-årscykler, som symboliseras av var sitt djur. 2022 är det dags för ett Tigerår.

Tideräkning

Den kinesiska kalender är en lunisolarkalender. Den var från början en månkalender men har kompletterats med solens omlopp. Eftersom naturen och årstiderna följer solen och inte månen så funkar månkalendern dåligt och man måste lägga till en skottmånad var tredje år för att få det att funka.

I det officiella Kina har man övergått till den gregorianska kalendern, men ’bondkalendern’ lever kvar, framförallt när det kommer till högtider. En annan religion som har en lunisolarkalender är den judiska religionen. Islam har däremot en månkalender. Vi följer den gregorianska tideräkningen som är en solkalender.

12 år och 12 djur

När Buddha låg på sin dödsbädd kallade han till sig alla djuren, men bara 12 kom. För att hedra de 12 djuren så fick de representera de 12 åren. Djuren är ordnade i den följd som de kom till Buddha. Djurens egenskaper tänks prägla både personer som är födda under året och årets händelser och innebär att vi kan förutse vad som komma skall och hur personers egenskaper är.

Tigerns år

Alla som är födda under Tigerns år (1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 eller 2010, 2022) är positiva och har förmågan att agera snabbt. Tigrar gillar makt och är bra ledare, de har storslagna planer som de genomför, de har förmågan till långsiktighet. Tigern är modig och djärv, entusiastisk och ibland lite otålig. Tigern är också generös och vill gärna hjälpa andra. Äventyr och risktagande är andra egenskaper. Tigern är tävlingsinriktad och älskar att vinna, men för en Tiger är rättvisan viktigast. Tigrar hatar när någon luras, ljuger eller bedrar. Gå inte bakom ryggen på en Tiger, det kommer aldrig att gå bra, varken i korta eller i långa loppet. Tigrar glömmer aldrig en orättvisa! Tigern gillar också att göra saker på sitt eget sätt och de ger aldrig upp.

2022 är alltså året då allt i världen och i våra liv kan förändras snabbt. Men det är också ett år då vi kommer få se exempel på modiga människor och bra ledarskap. Vi kommer se lyckosamma exempel på innovationer som är bra för vår framtid.

Nyårsfirande

Vill du fira det Kinesiska nyåret måste du redan ha börjat med att under Lilla nyåret, som infaller några dagar innan Nyåret, storstäda, köpa nya klädet och betala av skulder. Alla gamla motgångar och allt elände skall fejas bort, alla onda andar skall städas undan.

Strax före nyår skall man också smickra köksguden. Det gör man genom att stryka honung på hans läppar så att han, när han gör sitt årliga besök hos andevärldens härskare Jadekejsaren, berättar fina saker om familjen, så att det går dem väl ett år till. Det är också bra att smälla smällare med rött omslag för att jaga bort onda andar. Rött omslag skyddar mot onda andar.

Man dekorerar också sin ytterdörr med röda lappar där man skrivit sina önskningar och förväntningar inför nästa år. Färgen röd för tur med sig och tecknet för lycka används flitigt på lapparna.

På nyårsafton skall barnen få gåvor, gärna pengar i röda kuvert. Summan skall vara förknippad med en åtta som innebär tur, till exempel 80, 88, 800 kronor.

Maten består av älsklingsrätter och man firar med familjen och vänner. Ju mer sötsaker man äter desto bättre kommer det gå nästa år. Äter man många risbollar i söt sockerlag firar man att familjen är återförenad, ju mer man äter desto mer hyllar man familjen. Den söta årskakan för tur med sig och äter man tillräckligt många ångkokta muffins innebär det att man blir rik. Trevlig sed för alla oss gottegrisar!

Nyåret avslutas med lyktfesten som infaller 15 dagar efter nyåret. Då hänger man upp röda lyktor ute och inne. Man dansar drakdansen och för mycket oväsen och klär sig i röda kläder för att skrämma bort allt ont med buller och bång.

Överkurs

Östasiatiska muséet är alltid lika kul att komma till. På Dragon Gate i Älvkarleby kan ni också se Kinesiska skulpturer. Själv har jag två små vaktlejonhundar vid ytterdörren som skyddar oss mot allt ont.

Dela på