Nu kommer jag säkert chocka många, men jag tar risken. Veckan lästips är Uppenbarelseboken i den kristna bibeln. Det är den sista av bibelns 66 böcker.

När vi lever i onda tider brukar framförallt pastorer inom de entusiastiska väckelserörelserna go bananas. Dom gillar dundrande berättelser om tidens slut, och vem gillar inte apokalypser? Nu verkar det inte finnas någon hejd på alla kristna uttolkare av ryttare, hästar och odjur. Alla ruskigheter som man då kunde tänka sig finns med i berättelsen. Skökor och krig beskrivs med en synnerligen god portion fantasi. Men vid närmare eftertanke så har vi ju än i dag inte kommit till rätta med att män köper kvinnors kroppar eller galningar som startar krig. Ruskigheter från män (statistiskt sett är män överrepresenterade både i antal och den kostnad illdåden innebär samt vad det kostar att ställa allt till rätta, att få det så som vi vill ha det) ödelägger fortfarande våra vackra liv. Vad vore då bättre än att själv ta sig igenom de 22 kapitlen och bilda sig en egen uppfattning om apokalypsernas apokalyps?

Kom då ihåg att det finns fyra sätt att tolka den kristna berättelsen om tidens slut inom teologin: att det redan har hänt under Neros tid, att det händer hela tiden kontinuerligt i kyrkan, att det kommer att hända i framtiden eller att det är en beskrivning av ett existentiellt tillstånd hos människan.

Språket är mustigt så som det är i apokalypser och anses allmänt hålla en låg nivå, i grundtexten är ord felstavade och syntaxen är ofta kass. Översättarna gör sitt bästa för att höja den litterära nivån och göra texten läsbar.

Men låt er inte skrämmas av predikningar om de yttersta tiderna. Enligt bibeln finns det ett tecken som vi alla skall se i skyn innan djävulen besegrats (i klassisk kristen tro tror man fortfarande på djävulen) och Guds rike uppstår. Det vi alla skall spana efter är Maria Joakmisdotter (jag blir så irriterad på att kvinnor inte kan presenteras med sitt namn).

Ni kanske har sett kyrklig konst av Maria Joakimsdotter i rollen som himmelens drottning stående på en månskära? Det är en bild som illustrerar Uppenbarelsebokens 12 kapitel där Maria som i himmelens sky strider mot satan själv i grand final, innan allt tar slut. Ledsen att jag avslöjar slutet på boken, men jag tror att ni redan vet hur berättelsen slutat.

Vem skall läsa: alla, det tillhör allmänbildningen.

Dela på