Boken ”God´s spies” handlar om hur Stasi infiltrerade kyrkor och kyrkliga organisationer som Kyrkornas världsråd under kalla kriget. Författaren, Elisabeth Braw, är säkerhetsanalytiker och fd journalist. Under lång tid har hon suttit i arkiv och med stor uthållighet har hon fått personer att vittna om sin tid som spioner, personer som varit högt upp i hierarkin. Mödosamt har hon lagt ett pussel om hur Stasi infiltrerat kyrkor och Kyrkornas världsråd.

Braw beskriver hur Stasi får präster och pastorer att förråda sina medlemmar, hur Stasi hjälper dessa präster med karriären och hur de får andra fördelar. Författaren beskriver hur Stasi inplanterar sin politik och sina värderingar bland högt uppsatta präster och pastorer i Kyrkornas världsråd och får dem att föra ut Stasi´s politik till sina medlemskyrkor samt hur kyrkorna i sin tur försöker påverka politiska beslut i sina respektive länder.

Boken ger en mycket initierad bild av hur kyrkor och präster agerade under kalla kriget, men det var först efter, 1989 då Berlinmuren föll och bubblan sprack som de som valt att spionera kunde avslöjas. Rent generellt tar det lång tid innan arkiv öppnas och forskare får tillstånd att besöka arkiven.

I veckan twittrade hackargruppen Anonymous ut att de hackat Rysk-ortodoxa kyrkan, Moskvapatriarkatet. Omfattande mängder av e-post och dokument har erbjudits till journalister och forskare. Material måste förstås värderas och bedömas avseende om det är tillförlitligt eller ej och man får noga överväga vilka slutsatser som är rimliga att dras. Fakta, fakta, fakta – inget annat gäller!

Men onekligen är det intressant att vi får en möjlighet att i realtid följa hur Moskvapatriarkatet agerar i Rysslands krig mot Ukraina och vilka de samarbetar med. Jag gissar att många kyrkliga ledare just nu funderar på vad  Anonymous avslöjande innebär.

Elisabeth Braw: ”God´s spies – The Stasi´s cold war espionage campaign inside the church”. Lion Hudson, 2019.

Dela på