Det poetiska begreppet Second Spring Senior Citizen för kanske först tankarna till ett all-inclusive äldreboende för den kapitalstarka gruppen Boomers, men termen har en annan och mer spännande konnotation.

Second Spring Senior Citizen

Boomers, den generation vi andra älskar att hata, tar nämligen åldrandet till en ny nivå. Den generation som haft det så himla förspänt har också möjligheter att utforska och utforma livet efter arbetsperiodens slut på ett helt nytt sätt.

Uppvuxna som de är med bra mat, bra boende, bra skolgång, bra sjukvård, det vill säga i samhällen med en generös socialpolitik,  är grunden för ett långt och spännande liv i frihet given. Second Spring kan börja.

Vad gör då boomers som tidigare äldre generationer inte gjort? Jo dessa välmående kvinnor och män återgår nämligen till det liv de levde innan de bildade familj och gjorde yrkeskarriär.

Glöm hambo och kyrkans trivselträffar

Dom reser med lätt packning (glöm charter och all-inclusive), dom röker på och klubbar och festar loss nätterna igenom (glöm hambo, kyrkans trivselträffar mitt på dan och glöm allt vad vävstolar och kulturtant heter).

Man kan säga att familje- och yrkesåren mer är som en trist parantes i boomers liv, något de skall stånka sig igenom innan de kan gå tillbaka till sitt urbana coola cityliv.  Det är det urbana modet som gäller, den urbana maten och de urbana nöjena.

Kvinnor säger upp sig i familjen

Trenden är att kvinnorna flyttar hemifrån till eget boende. För vem har tid att ta hand om en vuxen frisk man? Snuviga barnbarn när deras föräldrar inte vill vabba? Eller kidzens valp som inte fick plats på dagis?  Tiden är knapp och tackr obönhörligen på. Det är inte  nödvändigtvis så att kvinnorna skiljer sig, men gratisjobbet med hem och familj är definitivt över. Bäst att ha en egen dörr och egen nyckel.  Varningsklockor som högt blodtryck förvandlas snabbt till mer ego-kapital och uppdraget som familjens spindoktor som har koll på var allt finns, släktens kalas och lämpliga presenter och stand-bybarnvaktandet lämnas med lätt hand över till de som är hågade att jobba gratis med omsorgsuppdragen. Att hålla de andra i familjen på gott humör, mätta, hela och rena är numera ett bestämt nej tack. Nu skall här partas.

Hänger männen med?

Hänger männen med i utvecklingen, eller får de kvinnliga boomers söka sig till yngre? Det är snarare så att de ligger lite efter i utvecklingen, men de är säkert snart ikapp sina kvinnliga generationskamrater.

Överkurs

Det var i samband med industrialiseringen på 1700-talet som vi först började skilja på generationer. Annars följde man livscykeln och gjorde det som ens föräldrar gjort, ingen större skillnad alltså. Från och med 1700-talet börjar de olika generationerna leva på olika sätt och ha olika värderingar. Efter det att industrialiseringen tog fart kunde man se skillnad på sig själv och sina föräldrar och sig själv och sina barn.

Det är den teknologiska utvecklingen som vi har att tacka för detta. Nu när teknikutvecklingen går ännu snabbare verkar det som skillnader inom en och samma generation ökar på ett intressant sätt. Det verkar som att skillnader inom en och samma generation är markanta, eftersom den teknik som gäller för unga är annorlunda än för de som är födda senare.

Dela på