Så här i tider då elen kan nå prisnivåer som är skyhöga kan man ta hjälp av enen, så som man gjorde förr. Behöver man kallställa hus eller enstaka rum skall man sätta in kvistar av en i huset eftersom enen kan absorbera fukt. Möss gillar heller inte en, och kan man jaga bort mössen med enkla medel så är det bra.

Enkvistar användes förr både i glädje och sorg. Var det party på gång strödde man hackade enekvistar på golvet för den goda doften skull, var det begravning strödde man en- och grankvistar på vägen till kyrkan i form av kors så att den dödes själ inte blev besatt av onda andar.

När enen blommar på våren kan man ta ett gammalt lakan och lägga under enen och så tar man en käpp och slår på enen för att på så sätt samla in pollen. Förr sa man att ’enen ryker’ då den blommade på våren. Av enpollen, liten honung och yttepytte lite vatten kan man koka ihop en sylt som man kan ha på rostat bröd.

Tretalet

I toppen på enkotten finns en tredelad formation. Innan kristendomen kom till Sverige så tänkte man att enbäret symboliserade Tors hammare. Efter religionsväxlingen till kristendom tolkades enbäret i stället som Kristi kors.

Just enen är på ett särskilt sätt förknippad med talet tre och magi. Enbäret, kotten, tar tre år på sig att mogna. Barren sitter tre och tre och kotten har tre fjäll. Skall man använda enbär till magi skall de plockas tre och tre och de skall plockas på veckans tredje dag, onsdagen, för att ha bäst verkan.

I äldre enar trivs andar att bo i och har man enar på sin tomt måste man fråga andarna först om det är okej att man hugger ner busken, om man nu vill det. Förhandlingarna med andarna i enen brukar ta lång tid, ungefär lika lång tid som att förhandla ett Nato-medlemskap, så det är bäst att ha tålamod. Onsdagar är förstås bäst att förhandla på. Enar vid vägen skyddar trafikanter. Det är således dumt att ta ner enar som växer vid vägar.

I folktron – medicin och läkedom

Från enriset, som har en eterisk olja som är antiseptisk, kan man utvinna enolja  som i sin tur kan användas mot reumatism. Dekokter av bärkottar och enris kan användas som urindrivande och för att rena blodet genom att slaggprodukter kissas ut.

Röken från enris skyddar mot sjukdomar. Därför är det bra att använda enrisrök för att vädra ut rum där man legat och varit sjuk, så att baciller försvinner. Förr vädrade man sjukhussalar med rök från enris för att få bort de sista resterna från sjukdomarna.

Feta damer och herrar skall dricka te på hackade enrötter för att gå ner i vikt (men kolla med andarna först om det är okej att norpa några rötter).

Blåsor och varfyllningar kan man sticka hål på med hjälp av barr från enen, då töms vätskorna ut på ett bra sätt. Dryck gjort på enbär som kokats i vatten kan man gurgla sig med, om man har rethosta. Avkok på grenar kan hjälp mot magont.

En är nyttig och fantastisk buske som kan bli mycket gammal, flera hundra år!

 

Dela på