Om du känner att du vill kunna skapa en distans mellan dig själv och dina tankar, är meditation kanske något för dig. Det handlar om att skapa ett mellanrum i tiden och varat, där man kan befinna sig en stund, utan att behöva tänka.

En del mediterar för att minska spänningar i kroppen och för att stressa av. Andra behöver hjälp att hantera kroppslig smärta. Andra mediterar för att hitta ett inre lugn och därigenom hitta nya sätt att hantera blockeringar i tankemönster eller för att utveckla och förfina de handlingsstrategier som man vet funkar. Åter andra mediterar för att finna en djupare mening med sitt liv. Hur som, kan det vara skönt att några minuter då och då slippa tänka (särskilt när världen ser ut som den gör idag). Var och en får finna sin väg att gå.

En del saker kan vi ha hyfsad kontroll över i våra liv, men det är mycket som vi inte kan kontrollera. Det kan hända saker som vi absolut inte vill och där vi måste hantera de oönskade konsekvenserna. Vi kan bli drabbade av erfarenheter som vi hade mått bättre av att ha sluppit. Och tankarna de mal på. När man stillar sig och hittar ett lugn lär man sig att kontrollera sina sinnesintryck, sina tankar och sin kroppsliga smärta.

Jag vill dock flika in att meditation INTE ersätter medicinsk hjälp, då sådan krävs.

Meditation

Meditation finns i de allra flesta religioner, mest känd är kanske grundaren av buddismen, Siddharta Gautama som gick från ett bekvämt liv i lyx och överflöd till att nå djup andlig insikt. Oavsett om man vill följa dharmahjulet och den åttafaldiga vägen, eller någon annan religion, eller den västerländska varianten mindfullness så handlar meditation om att ta ansvar för sina tankar, känslor och kropp för att nå ett klart och lugnt medvetande.

Det här behöver du för att meditera

Enligt de flesta religiösa traditioner behövs en läromästare och mängder med tid, men vi genar (som vanligt) och gör det lätt för oss.

Du behöver mjuka kläder som inte sitter åt, ett lagom varmt och tyst rum, ett lagom mjukt sittunderlag, vissa vill ha en ihoprullad filt eller ett yogablock under rumpan för att få en mjuk böjning på ryggen, men det skippar jag. Jag skippar också rökelser, eftersom jag inte gillar lukten. En timer eller äggklocka är också bra att ha. Då vet du när du skall sluta meditera och komma tillbaka till verkligheten. Eftersom jag alltid har lite bråttom brukar jag meditera mellan 5-30 minuter per gång.

Så här gör du

Sätt dig med benen i kors, helst i lotusställning. Blunda och andas med lugna djupa andetag. Om du inte kan sluta tänka så finns det en rad tekniker som du kan ta till.

Många räknar baklänges från 100, varje gång man börjar tänka så återupptar man räkningen igen tills tankarna försvinner. Andra fokuserar på ett av sinnena, antingen ’tittar’ man på punkten där tredje ögat sägs vara, eller så säger man ett lugnt och mjukt ljud och lyssnar på det. Andra använder meditationsmusik, det gör inte jag eftersom jag inte gillar den genren. Jag vill ha det tyst. Kommer det tankar ger man dem vingar och visualiserar att de flyger i väg.

För alla oss som mediterar för att minska stress och spänningar så är det bra att känna in kroppen under meditationen, vad är det som inte ger mig klarhet och lugn? En del byter ställning om de känner smärta i kroppen, andra sitter kvar för att på så sätt lära sig hantera obehag.

För alla oss som mediterar för att vi vill förändra något negativt i våra liv, destruktiva tankemönster eller handlingsmönster, är det bra att i stillhet få syn på det som behöver förändras, vilka tankar ger mig inte klarhet och lugn? När man tar en paus från dessa tankar öppnar man upp för nya idéer, man bereder plats för nya sätt att tänka och handla. Vi kan också meditera för att vi vill förfina tankemönster och handlingsmönster som funkar bra i våra liv. Också här behöver vi en mental paus för att bereda plats för ännu bättre tankemönster och handlingsalternativ.

Jag mediterar nog mest för att jag vill slippa tänka, jag vill nå en plats där jag får semester från mig själv.

Vill man meditera för att finna ut en djupare mening med livet eller meditera av religiösa skäl kan det vara bra att läsa om vad mer erfarna i ämnet har skrivit om hur de nått en djupare förståelse av tillvarons inre väsen eller gemenskap med gud. Här kan jag inte guida dig, du måste finna din egna personliga väg om du vill utvecklas andligt.

Dela på