Botanik, religion, urgamla seder och ritualer – det får bli sommarens tema tänker jag. Och vad passar bättre än att börja med än den nyttigaste växten av dem alla, nässlan.

Ända sedan vikingatiden har nässlan förknippats med guden Tor. Antagligen har man inspirerats av romersk religion där krigsguden Mars har nässlan som sin växt. När norska vikingar for till Island hade de med sig nässlor eftersom de inte ville vara utan denna nyttiga växt.

Men hur gör man då för att undvika att Tor slår ner blixten i ens hus och orsakar eldsvåda? Jo, man måste göra en ritual där man offrar till Tor. Så här går det till: ta nässlor av både hon- och hankön (kolla i en flora så du plockar rätt nässlor) och släng dem i köksspisen eller kaminen och elda upp dem. Har man ingen eldstad får man ta en eldfast skål och bränna lite nässlor däri. Nu kan Tor dundra på så mycket han vill med sina bockar på himlavalvet och slå med sin hammare på skölden, vi som offrat Tors egen växt till honom genom eld är säkra! Simsalabim.

Det är inte bara Tor som förknippas med nässlor. På medeltiden trodde man att älvor bodde där nässlor växer. Nässlor är verkligen universalmedlet mot allt, de skyddar också mot svart magi, troll och häxor. Om man plockar nässlor där ett brudfölje dragit fram så skyddar de extra bra. Om det växte nässlor där man förvarar mat så förstörs den inte. Kvinnor som inte ville bli gravida skall kissa på nässlor i preventivt syfte (gör inte detta, det funkar inte!).

Nässlor funkar även om man vill kväsa dem som är uppnosiga och trilskas. Då får man ta till nässelpiskning, men att använda nässlor till våld är inget jag står bakom så skippa det! Det funkar inte heller i längden; att tvinga någon till underkastelse är helt rubbat. Bättre då att använda nässlan i skydd mot illasinnat skvaller, eller göra ett pansar som skydd vid krig av nässlor.

Nässlor som medicin enligt folktron

Förr hade man en nässelgård i sitt kryddland, den ansågs som mycket användbar.

Nässlor sägs sänka blodtryck, the på nässlor stillar näsblod och hjälper mot diabetes. Dekokter på nässlor avlägsnar urinsyra och hjälper därigenom till vid reumatism och eksem. Den höga halten av C-vitamin i nässlor är bra för att tillgodogöra sig järnet i blodet. Utvärtes kan ett omslag av nässelgröt lindra smärta eller bota munsår, men man får varken ta för mycket nässlor eller låta nässelgrötomslaget ligga på för länge för då får man blåsor…

Har man mask i magen skall man dricka nässelvatten och ättika för att bli av med masken (låter livsfarligt, gör inte det!!!). Förr trodde man också att om man drack vin spetsat med nässlor hjälpte det mot gulsot (jag skulle aldrig slösa vin på detta sätt). Man trodde också att nässelfrö och honung dämpar hosta.

Nässelsoppa på späda nässlor är gott, det kan man testa, likaså att blanda in späda nässlor i brödbaket, det är också gott. Brännämnena förstörs när man torkar eller kokar växten.

Ja, nässlor är rika på c-vitamin och på mineraler och nyttiga för mycket enligt folktron. Det är en ört som vill ha kväverik jord. Det som bränns i nässlan är en blandning av ämnena histamin, acetylkolin och myrsyra. Det är nässlans brännhår som funkar som en spruta. Vid beröring så bryts brännhårets spets av och brännvätskan förs över till huden. I krig har nässlan använts av soldater, de piskade sig själva så att de kunde hålla sig vakna! Nässlan finns i nästan hela världen. Till Norden kom den genom romarnas erövringståg.

Dela på