Kring årsskiftet brukar vår vilja att ge öka och det finns många fina organisationer som vill hjälpa dem som är i nöd. Jag är ju lite gammaldags och tycker att det är en plikt för oss människor att hjälpa varandra. Varje år brukar jag utse tre organisationer som jag stödjer och så ger jag till dem (och så struntar i resten). Då har jag möjlighet att kolla upp varje organisation. Bland annat undersöker jag hur fördelningen är mellan administration och den direkta hjälpen. De som säger att 100% går till de hjälpsökande, litar jag inte på. Det kostar nämligen tid och resurser att hantera olika risker. Det gäller att organisationen har ett bra system så att risken för t ex korruption är låg. Sen är det förstås viktigt att organisationen pressar kostnaderna så gåvan hamnar på rätt ställe.

Och nu blir det reklam: finfina julkort

Under hösten har Lagunda församling i Örsundsbro producerat 12 julkort (Eric Runestam har fotat och layoutat och jag har skrivit). Bilderna är från församlingens 12 kyrkor. Tio kyrkor är medeltida, ett är ett nytt utomhuskapell och en är en nybyggd kyrka. I julhälsningen finns en kort häsning om julottans historiska rötter men också lite om hur ottan firas idag. Korten är dubbelvikta A5 och varje kort har en specifik julpsalm tryckt på baksidan. Varje julkort har också ett citat från någon av de bibeltexter som läses på juldagen och varje julkort har ett citat från Martin Luthers Huspostilla från 1527 och hans juldagspredikan. Han predikan är full med ljuvliga citat om ’de kära änglarna’. Julkorten är en del av ett större projekt där Lagunda arbetar med att öka kunskapen om vårt kristna kulturarv och kristen tro och projektet riktar sig till alla som är intresserade till dessa frågor, alltså inte ’bara’ till medlemmar i kyrkorna eller troende. Än så länge är gudiematerial, vykort och studiematerial om kristen tro gjorda, men det kommer mera!

Just julotta är en av de äldsta gudstjänstformerna inom kristendomen och den finns i alla kristna traditioner. De äldsta spåren av ottan är förkristna och finns inom judendomen.  Från mycket tidig period i kristendomens historia än till idag går det en historisk linje som vi är en del av när vi går till julottan. Det är mäktigt att tänka på de flera tusen år av historiens vingslag och de internationella kopplingarna som strålar samman i julottan. Man känner sig både liten och stor på en gång.

Lagunda församlingen satsar i år stort på att fira julotta i alla sina medeltida kyrkor. Det blir som förr i tiden, innan man hade uppvärmning, så det gäller att klä sig varmt. Lagunda kommer också att ha juldagsfrukost både i Mariakyrkan och i Nysätra Kyrkskola. Men julkorten skall också säljas…

Många har det svårt

Kyrkorna märker av att många vänder sig till dem och ber om hjälp, inte minst ensamstående föräldrar har det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Försäljningen av julkorten går till Lagundas Diakonikassa. 12 kort kostar 300 kronor. Vill ni skänka mer är det mycket välkommet!

Är ni intresserade av att hjälpa till genom att köpa julkort får ni gärna kontakta mig så kan jag (om möjligt) ombesörja leverans till Uppsala eller Gotland.

Eller så kan ni åka ut till Nysätra kyrka i Örsundsbro på adventskonsert nu på 1:a advent, 27 november kl 15.00. Då uppträder Totalensembeln. Innan eller efter kan ni fika i gamla Kyrkskolan i Nysätra (öppet 10.30-16.30). Den ligger jämte kyrkan.

Julkorten kan också köpas i Örsundsbro i Mariakyrkan eller i Nysätra kyrkskola. Julkorten släpps 1:a advent och finns i en begränsad upplaga. På första advent lägger jag också ut bilder på korten på sociala medier så att ni kan kolla.

 

Dela på