Gen Z tvekar aldrig att säga sin mening, oavsett om åsikterna uttrycks i mer hårdföra regimer eller inom demokratier. Gen Z har aldrig upplevt en vardag utan tillgång till internet. Det är självklart att använda sociala medier för att ändra på brister i samhället och att göra det tillsammans med likasinnade. Inga solospelande omstörtande aktivister som uppträder som diviga rockstjärnor här inte.
Trots att de kan bli fängslade då de t ex står upp för yttrandefrihet så säger de sin mening – om de tror att världen kan bli bättre. Både Gen Z och de mer hårdföra regimerna vet att det är den yngre, mycket viljestarka, generationen som en dag tar över. Det är oundvikligt.
Starka viljor och lite självcentrering
Om Millennials är viljestarka i kombination med att ha ett trängande behov av att uttrycka sin identitet, sin självcentrerade image, är Gen Z viljestarka i kombination med att söka lösningar tillsammans med andra.
Gen Z drömmer om att förändra världen i konkreta frågor, de vill låta sin kunskap, sin starka disciplin, sin vetgirighet och sitt nyfikna utforskande leda till konkreta resultat. De kommer att förändra världen genom att skruva på systemet inifrån.
Starka viljor och förändring tillsammans
I framtiden kan vi förvänta oss ett samhälle där Millennials fasas ut och ersätts med Gen Z. Det blir färre som njuter av att vara annorlunda och som använder sin egna kropp för att med hjälp av tatueringar, smycken både här och där, skojiga färgkombinationer på håret och djärva klädval samt preferenser för vad man stoppar i munnen markera sina personliga värderingar, sin övertygelse eller sin religiösa tro.
Millennials syns och hörs, men vi skall inte lura oss att tro att vi kan få pluspoäng om vi bakar veganbullar till alla yngre generationer.
Gen Z propsar inte på en vegansk kosthållning för alla, eller kräver att få ha privata kläder och smycket när de jobbar, däremot respekterar de andras livsval.
Gen Z använder inte den egen kroppen för att säga vem man är, däremot använder de varumärken för att uttrycka sin identitet och sina livsmål. Tecken på vem man är flyttar alltså från kroppen till brands.
Gen Z ängslas inte
Gen Z ängslas inte för vad andra tycker, så som tidigare konservativa generationer gör. De är mer nyfikna, utforskande och äventyrliga än de traditionellt konservativa. De kommer inte att sitta hemma med familjen. Deras eventuella religiösa tro kommer att vara diskret och om de föredra viss religiös mat eller mode så kommer det inte att uttryckas i arbetslivet. De kommer inte att hävda att samhället rasar samman om inte seder och bruk som uppfattas som typiskt nationalistiska upprätthålls. Trygghet och tradition står inte mot äventyr och utforskande så som det gjorde för tidigare generationer, där de konservativa stått mot de revolutionära, omstörtande, typerna.
Målmedvetna aktivister
De är målmedvetna aktivister med en mycket stark vilja att ändra systemet inifrån. De är toleranta och filantropiska, de är plikttrogna och vill göra gott, tomt tidsfördriv gillas inte. De tar varje situation, varje händelse, varje kris som en intäkt för att lära sig något nytt och tillsammans med andra funderar de på hur händelsen konkret kan använda på ett konstruktivt sätt.
Överkurs: Antagningssiffror
Om nu lärande, utveckling och allmänt konservativa ideal är viktigt så borde det återspeglas i val av utbildning. Vad säger årets antagningssiffror till universitet och högskolor om Gen Z?
Å ena sidan ser det ut som vanligt: : medicin, juridik, media, psykologi, arkitektur och ekonomi på de äldre universiteten är i toppen och lärarutbildning och teologi i botten.
Å andra sidan finns det nya tendenser: medicin och ekonomi dalar något. De vassaste talangerna söker sig istället till teknisk fysik eller tekniskt matematik på KTH eller till statsvetenskap på de äldre universiteten.
Gen Z ser ner på lågpresterande och egon
Gen Z ser helt enkelt ner på ekonomer, de är obehagliga egoister som tänjer på lagar och utnyttjar andra för egen vinnings skull. Medicinare festar hårt och är inte heller seriösa. Gen Z tycker att de är lågpresterande.
Jag kan ha fel (rätta mig då pls) men både Handels och KI har ändrat sina antagningskrav. De riktar sig numera internationellt eftersom toppbegåvningarna i Sverige väljer annat. Strategin kan riskera att sänka prestigen på utbildningarna ytterligare eftersom de vassaste på en global nivå inte söker sig till Sverige. Ett tips är att ta hjälp av Gen Z med de långsiktiga analyserna, för att tänka långsiktigt, i komplexa modeller och utanför boxen är Gen Z grej. Dessutom kommer de att sköta det snyggt samtidigt som deras mening kommer att uttryckas på ett klart och redigt sätt.