Om man inte är scout eller på annat sätt lärt sig om överlevnad så kan det vara dags att läsa sig till hur man klarar att skydda sina närmaste och sig själv. Vill man preppa  med mer än konserver, vattendunkar och värmeljus är det bra att ha en överlevnadshandbok.

Viktigast av allt är att träna sin överlevnadsvilja, det innebär att man aldrig ger upp hur svår situation man än hamnat i. Tänk samma vilja som en mamma med barn som är på flykt har. Överlevnadsviljan är nästan lika viktig som den fysiska konditionen. Man kan ha fysisk styrka, kunskap och den bästa utrustningen, men har man inte viljan att överleva så går det inte.

I boken ges konkreta tips på vad vi behöver kunna för att överleva i kriser, olyckor, naturkatastrofer och andra extrema situationer samt hur vi bör hantera risker. Vad behöver vi ha för utrustning för att klara värme, mat och skydd? Hur får vi tag i salt, till exempel. Ett bra tips i boken är att ha kondomer hemma. De tar liten plats och de funkar utmärkt att bära vatten i, de klarar upp till en liter (preppa kådisar nu). Ett annat tips är att man av blad och bark från pil och sälg kan göra en huvudvärksdekokt, det är salicylsyra, samma ingredienser som i Magnecyl. Ni får läsa mer tips själva.

Vem skall läsa: i dagens läge skall alla kunna grunderna i överlevnad, så alla bör läsa någon överlevnadshandbok.

”Överlevnadshandboken – överlevnadstekniker för extrema förhållanden”

John Lofty Wiseman, Bonnier fakta, (1986)2019.

#sultansjoqvist.se/blogg

#Bonnierfakta

#överlevnadshandbok

Dela på