Recensioner

Does it fart? The definitive field to animal flatulence. 133 sidor

Caruso, Nick & Rabaiotti, Dani

Cuercus Editins Ltd, London

2017

 

 

Ja, sillar pruttar. Sillar från Atlanten och Stilla oceanen snappar luft som senare släpps ut där bak i större mängd. Ljudnivån är mellan 1,7 och 22kHz och prutten varar mellan 0,6 - 7,6 sekunder. Sillar har jämfört med andra fiskar bra hörsel och pruttarna, som bara sillar kan höra (hur nu zoologerna vet det), håller ihop gruppen, sillen vet var de andra är, och kan genom ett sinnrikt system av pruttar varnar varandra för predatorer.

 

Hur får man som forskare en idé att skriva en liten folkbildande bok om djur och pruttar? Ja, det visar sig att när man frågar grönbiologer om vilken den vanligaste frågan de får så hamnar fisar högt upp på listan. Detta är en bok för oss som fnissar, den är skriven med en stor portion humor och bland alla kända djur har man smugit in enhörningar. Vi får lära oss att maten som vi äter spelar roll, genetiska variationer mellan raser och hur bakterierna i tarmen och tarmens längd spelar också roll för hur ofta och med vilken doft och ljudnivå vi fiser.

 

Hur människor gör vet vi väl, men vilket djur är värst? Om jag tolkar författarna rätt är det geten, trots att den rapar mer än den fiser. Till exempel fick ett plan 2015 från Kuala Lumpur nödlanda eftersom brandlarmet gick igång hela tiden. 2000 pruttande getter i lasten var helt enkelt mer än vad man klarade av.

 

Om du vill förgylla vilken fest som helst med roliga anekdoter eller bara underhålla dig själv är detta en bok att sätta tänderna i nu när höstmörkret kommer närmare.

 

 

 

 

Maria Borelius

Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil. Helheten – maten – forskningen – skönheten – insikten. 2018, 251s.

HarperCollins Nordic AB: Stockholm

ISBN: 978-91-507-2329-8

 

Efter att ha läst några rader fattade jag med en gång – det här boken kommer att sälja som smör. Författaren är dedikerad, hon får ut sitt budskap på varje rad. Ännu en bok om bantning, hälsa och mirakelkurer som gör författaren rikare och lyckligare och läsaren, först förhoppningsfull över att äntligen ha hittat ”sin” mirakelkur, men sedan ännu fattigare, fetare och desillusionerad?

 

Borelius menar att vår livsstil gör att vi drar på oss låggradiga inflammationer som långsamt skapar ohälsa. Receptet att ändar kosthållning och lägga till mer motion känner vi till sedan tidigare men Borelius menar att vi måste lägga till fler saker i våra liv för att nå hälsa. Existentiella aspekter som att söka helhet för att nå balans genom att vila, uppleva tacksamhet och att känna ”bliss” hjälper också mot såväl allmänt ont och håglöshet som existentiell livsmelankoli.

 

Alla människor behöver stanna upp och tänka över sina liv, hur en lever och hur en tar hand om sig själv. Vi lär väl aldrig hitta ungdomens källa, men Borelius bok sticker ut i mängden och jag tror att hennes recept kommer tilltala många läsare. Tänk bara på hur viktigt det är att känna tacksamhet och förundras en liten stund varje dag.

 

 

 

Lars Mytting

Simma med de drunknade, 409s.

 

Roman

Månpocket, Wahlström & Widstand, 2016

ISBN:978-91-7503-528-4

 

 

Trä var huvudärendet i Lars Myttings bästsäljare Ved. Ädelträ som flambjörk och valnöt samt finsnickeri är centralt i släktromanen Simma med de drunknade.

 

Old money knyter skor med turquoise turtle knot. Det får huvudpersonen, den föräldralöse potatisbonden Edvard Hirifjell från Gudbrandsdalen i Norge lära sig när Gwendolyn Winterfinch från Shetlandsöarna, åttonde generationen inom ädelträ, inleder ett förhållande med honom.

 

Edvard växte upp hos sin farfar och när han dör rullas släkthemligheter upp. Han lämnar sin flickvän, potatisen, fåren och köksträdgården och beger sig på resa i Europa för att söka svar. Edvard var tre år när föräldrarna på ett mystiskt sätt dog i Frankrike. Han var med, men oförklarligt försvunnen under fyra dagar innan han hittades på en läkarmottagning.

 

Släktfejder, krig och girighet, skuld, svek och omoral, kärlek, trofasthet och lojalitet, huvudpersonerna är inte några enkla människor, de är truliga och opolerade, det är som om författaren motvilligt putsar på deras personlighet, som en finsnickare med ett ädelträ som dock gör motstånd.

 

Släktkrönikan, en skickligt berättad historia med fina personporträtt och detaljerade naturskildringar, handlar om att uppriktigt söka sina rötter men också om att varje generation planterar nya historier för nästa att söka svar på.

 

Niemi, Mikael

Koka björn

Piratförlaget, 2017, 451s

ISBN:978-91-642-0518-6

 

 

En stor dos religion, en nypa sex och så mord. Mikael Niemis roman Koka björn rör sig på flera nivåer. En nivå är deckaren. Ruskiga kvinnomord sker i kontraktet och prosten ser och hör annat än vad länsman gör. Som i en Agata Christieroman pusslar Niemi ihop en historia som får sin lösning i sista kapitlet. Men innan dess undersöks kvinnoliken, framförallt de privata delarna noggrant, allt i vetenskapens namn.

 

En annan nivå skildrar den lutherska kyrkans Leastadianska väckelsehistoria, samtidigt som den samtida samiska kulturen skildras enbart ur ett svenskkyrkligt perspektiv. Ytterligare en nivå i romanen rör bromancerelationen mellan Leastadius och hans unge samiske skyddsling, den är intensiv, känslosam och nära. Men lika lite som samerna har kvinnorna i romanen en röst eller agens och på ett trist sätt skildras de i traditionella kvinnoroller ur en manlig blick.

 

Men åter till religionen. Mikael Niemi kan sin Kalevala, han kan samiska myter. Som en underström i hela grabbromanen/deckaren/kyrkohistorieskildringen löper den samiska myten om björnoffret. Kvinnans dödsoffer för att män skall få leva. Mer säger jag inte, för att inte avslöja berättelsens bästa skikt.

 

Jag både gillar och inte gillar Koka björn. Niemi är en utomordentlig författare, jag gillar hans förtrogenhet med religion, myter och skrönor, men jag stör mig på hans skildring av samer och kvinnor. Sex, mord och bromance är inte en helt lätt kombination, inte ens för Mikael Niemi.

 

Bodil Malmsten

Samlade dikter, 496 s.

Albert Bonniers Förlag, 2016

ISBN: 978-0-015818-7

 

 

Under sin sista tid i livet arbetade Malmsten med sina dikter; några korta rader i boken meddelar: ”Författaren har gått igenom dikterna på nytt inför denna utgivning och gjort en del ändringar. Detta arbete var inte helt avslutat när hon avled.”

 

Jag vill tala strängt till döden och säga att en text blir aldrig färdig, den måste överges av sin författare. Det var Malmsten som skulle bestämma när dikterna skulle överges inte du, du kom för tidigt.

 

Verket omfattar samtliga diktverk från debuten ”Dvärgen Gustaf” (1977) till ”Det här är hjärtat” (2015) samt fyra fristående dikter. Sällan har någon poet skrivit med ett så lättillgängligt språk samtidigt som innehållet är djupt; författaren ömsom smeker ömsom utmanar sin läsare.

 

Tematiskt uppehölls sig Malmsten vid relationsförändringar som i ”Nefertiti i Berlin”. Dikterna handlar om mammans undran över hur livet och relationen till barnet skall bli när barnet flyttat hemifrån. Ett annat tema var uppbrott som död och skilsmässa. Här är sorgen över det som inte längre är, temat och smärtan är bottenlös och ful. Men ibland finns kärleken där och ibland kan den ge tröst.

 

Malmsten var ett språkgeni. Hon bänder orden så att vi förmår stå ut med förändringar och uppbrott – ibland låter Malmsten trösten glimma till, kärv men utan villkor.

 

Anneli Jordahl

Som hundarna i Lafayette park, 285s

 

Roman

Norstedts, 2016

ISBN:978-91-1-307408-5

 

 

Går det att släppa taget om sitt öde? Anneli Jordahl har länge beskrivits som en av Sveriges skickligaste författare om klass – men nu läser jag att hon inte vill bli etiketterad som det längre. Okey då. Människors rätt att få definiera sig själva är nästintill helig så jag lovar att låta bli. Den här romanen är en släktkrönika.

 

Romanen vävs kring en änka. Hon samlar på notiser om arbetares död, också notisen om olyckan där hennes man brann upp finns sparad i klippboken. Hon är rädd för att resa men ger sig ut i världen i medborgarrättskämpen Angela Davies fotspår. Hon är rastlös men när hon får en hund, som hon döper till Boris efter sin man, kan hon sitta still i timmar då han hoppat upp i hennes knä och somnat.

 

Går det att släppa taget om vårt öde? Eller tassar vårt öde jämte oss som en trogen hund? Är vi förutbestämda att bli vid vår läst, eller kan vi bryta oss loss till ett annat bättre liv?

 

Släktkrönikan, en skickligt berättad historia med finstämda person- och hundporträtt handlar om människans rötter men också om förändring och om att det går att släppa taget och gå vidare, trots att omgivningen vill att man är kvar på sin ”förutbestämda” plats. Människans rätt att få definiera sig själv är ju nästintill helig – oavsett om man är författare, romanfigur eller sörjande änka.

 

Miira, roman 314s

Hetekivi Olsson, Eija

Norstedts: Stockholm, 2016

ISBN:978-91-1-307515-0

 

Superlativen står som spön i backen för Eija Hetekivi Olssons roman Miira. Den är en fristående uppföljning av debuten 2012 Ingebarnsland, prisbelönt och kritikerrosad. Jag är övertygad om att Miira kommer att älskas av läsarna.

 

Vad författaren slår fast med sin rakbladsexakta prosa är hur livsvillkoren för andra generationens (detta hopplösa, felaktiga begrepp) finska invandrare är. Det är en berättelse om förort, städjobb, hemspråksundervisning, lojala familjeband, starka kvinnor som lär upp döttrarna, uppfinningsrikedomen hos dem som har lite pengar, genomskådandet av dubbelmoralen hos dem som bestämmer och förvirringen i mötet med medelklassens liv. Som en underström löper berättelser om knivar genom hela romanen, oroande och ständigt närvarande. Det är kort sagt en roman om klass och kön; om hur kvinnorna tar sig bort från segregering och fattigdom till ett eget rum.

 

Hetekivi Olsson skriver in sig i en litterär tradition där majoritetssamhället betraktas från minoritetens position. Språket i romanen är full av nyuppfunna ord som tvingar läsaren att se på svenskhet utifrån. Skildringen är på pricken, full av humor och empati, men ändå svidande. Som Susanna Alakoski skriver hon om finnarnas historia i Sverige. Att benämna historien på egna villkor och ta plats utan att be om ursäkt gör Miira hyperaktuell.

 

Konsten att höra hjärtslag, pocket, 333s

Jan-Philipp Sendker

Månpocket,

ISBN 978-91-7503-535-2

 

 

Är det inte dags att krypa upp i älsklingsfotöljen, svepa en pläd om benen, tända lite mysljus, ha en trevlig konjak inom en armlängds avstånd och riktigt grotta ner dig en smäktande, tårdrypande kärleksroman som värmer hjärtat?

 

I så fall rekommenderar jag den bästsäljande pocketen Konsten att höra hjärtslag. Den föräldralöse, rikt begåvade och vackre burmesiske pojken blir en framgångsrik advokat i New York. Han skaffar familj men försvinner spårlöst en dag. Dottern Julia beslutar, efter att hon tagit sin juristexamen, att resa till Burma och se om hon kan finna ut vad som hänt pappan, kanske kan hon få träffa honom igen? Kanske kan hon få reda på vad han gjorde under sina första 20 år, år som han aldrig knystat om för familjen.

 

Julia möts av en märklig man och får höra om kamp och umbärande, men också om en kärlek som övervinner allt. Och finns det något mer romantiskt än berättelser om människan som endast kan bli hel när hon träffar sin andra halva? Den ende på hela jorden vars hjärtslag hon kan höra. Det är nästan så att jag snyftar till och får sträcka mig efter näsduken där jag sitter under pläden.

 

Jonas Jonasson

Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän), 311 s

Piratförlaget 2015

ISBN:978-91-7579-1661-1

 

 

Redan efter ett par sidor har författaren fått mig på skurkarnas sida och när huvudskurken, Mördar-Anders, slänger ut en jukebox som spelar Julio Iglesias genom fönstret så tycker jag att det är självklart.

 

Jonasson berättarglädje och förmågan att skruva till en skröna blir bättre och bättre. Efter Hundraåringen och Analfabeten är han nu i klass med Isabel Allende och Gabriel Marcia Marques. Myter och halvsanningar blandas i ett hisnande tempo och berättelsen drivs skickligt framåt och man undrar i sitt stilla sinne hur allt skall knytas ihop på slutet.

 

En avskedad präst som inte tror, en fd vaktis på en bordell, numera hotellreceptionist som vill ha revansch och en fullfjädrad yrkeskriminell som blir härligt frälst är en slagkraftig trio. Från att ha varit lurade av tillvaron luras de nu tillbaka och livets skuggsida är ett minne blott. En eloge till Jonasson för hans fyndiga och kreativa tolkningar av bibeln, för det är bibeln som driver berättelsen framåt, visserligen något oortodoxt - men ändå.

 

Överdrifterna är underhållande, men samtidigt finns det en underström av samhällskritik. Fnissen bubblar inte bara glatt ur strupen utan ger också eftertanke. Bäst är ändå Jonasson för att han inte bara synliggör människors tillkortakommanden utan också förmedlar en försonande syn på oss människor.

 

Glück, David, Neuman, Aron, Stare, Jacqueline (red)

Det judiska Stockholm.

Judisk museet i Stockholm, 1998, 298 s

ISBN: 91-971520-8-0.

 

 

Antologin ’Det judiska Stockholm’ beskriver tiden från Aaaron Isaac (1730-1816) till modern tid och är skriven ur ett historiskt perspektiv. Insatser i svenskt näringsliv skildras jämte inflytande inom konst, litteratur och vetenskap samtidigt som författarna lyfter fram grova antisemitiska kampanjer. Boken ingår i en serie där ’Glimtar ur judiskt liv i Sverige’ (1990) och ’Sveriges judar. Deras historia, tro och traditioner’ (1997) tidigare publicerats.

 

Läsaren får möta välkända institutioner som Thielska galleriet, Oscarsteatern, Nordiska Kompaniet och Hasselbacken, samtliga skapade av judar. Kulturprofiler som arkitekten Ernst Jacobsson, formgivaren Josef Frank, fotografen Anna Riwkin och politikern Hjalmar Mehr porträtteras nyanserat i antologin. Därtill får vi följa den Judiska församlingens historia och dess omfattande sociala verksamhet och dess synagogor. De fyra judiska begravningsplatserna ges också uppmärksamhet.

 

Det är skrämmande att läsa hur svenska judar bemöttes av majoritetskulturen och på vilka sätt antisemitiska kampanjer tagit sig uttryck. Tyvärr upprepar sig historien i dag.

 

För den läsare som vill veta mer om judiskt liv rekommenderar jag boken varmt, det är en viktig skildring av Stockholms och Sveriges historia.

 

Lev Gillet

Den brinnande busken

Artos & Norma bokförlag 2016 (1976)

ISBN:978-91-7580-793-5

 

Klassikern Den brinnande busken har kommit ut i nytryck. Lev Gillet konverterade till den Ortodox kyrkan från Benediktinorden men strävade efter att sammanföra olika kyrkofamiljer. Här möter vi hans utläggningar av två av bibelns mest kända texter. Berättelsen om den brinnande busken och psalmen Herren är min herde.

 

Gillets kerygma, är budskapet om försoning och hopp i de mest tröstlösa sammanhangen. Om ljuset som skingrar mörkret och om möjligheten att finna nya vägar. Gillet var mystikern som predikade om den förenande elden som brinner i de troendes hjärta. Detta är nyckeln till Gillets exeges och den vane predikolyssnaren kanske först hickar till när Gillet omtolkar texten om de fåvitska jungfrurna. Traditionellt har berättelsen fått handla om den dubbla utgången. Gillet skriver dock hoppfullt om att Gud ger ständigt människan nya möjligheter och att han kan ge de oförståndiga jungfrurna nya tillfällen längre fram (s37).

 

Att vi lever i en sekulariserad tid råder det ingen tvekan om. En effekt av människors minskade kunskaper och erfarenheter om tro och andlighet är att efterfrågan på litteratur om trons innehåll ökar. Det kan tyckas som en paradox, men så är fallet. Gillets bok om Guds väsen är därför ett välkommet bidrag till dem som vill fördjupa sin tro och till dem som vill ha mer kunskap om kristen lära.

 

Lena Ackebo

Världens vackraste man, 443s

 

Roman

Natur&Kultur, 2016

ISBN: 978-91-27-14863-5

 

Lena Ackebo är serietecknare med tio välkända och välciterade album bakom sig och hon är också författare till flera tv-manus. Nu när hon gör debut som skönlitterär författare undrar man om hennes träffsäkra och satiriska stil går att överföra till romanens form. Ackebos fanclub lär inte bli besvikna.

 

Romanen handlar om två systrar, Mona och Barbro, och deras relation, deras respektive (hopplösa) äktenskap och deras helt olika minnen från deras uppväxt. Barbro bjuder Mona på en resa till Mallorca för att de skall komma varandra närmare och Mona följer motvilligt med. Ackebo skildrar de invanda relationernas gnissel och skav. Irritationen över kommentarer, miner och gester. De syrliga repliker som måste fällas i relationer som det inte går att bryta upp ifrån. Men romanen handlar också om att livet kan förändras just när allt känns som mest hopplöst. Stilistiskt utvecklas karaktärerna från tragiska tantstereotyper till komplexa och mänskliga, sammansatta och tidlösa kvinnor.

 

Ackebos romandebut handlar på ett stillsamt sätt om de stora frågorna vi alla sysslar med. Vad vi gör med vårt liv och betydelsen av våra val. Men boken handlar också om att inte vända sig om och se tillbaka. Men att man inte skall vända sig om och se sig tillbaka, det vet alla kvinnor redan – har man väl funnit världens vackraste man behöver man inte det.

 

Livsviktigt. Mina bästa råd för ett långt och friskt liv, 192s

Hellénius, Mai-Lis

Tukan förlag, Göteborg

ISBN: 978-91-7617-725-9

 

Alltfler blir medvetna om livsstilens betydelse för hälsan. Hellénius, som är professor vid Karolinska institutet och överläkare på Hjärtkliniken Karolinska universitetssjukhuset, har skrivit en inspirerande och kunnig bok för alla oss som vill kunna påverka vårt liv i en friskare riktning.

 

Trots att vi i Sverige tillhör ett av de folk som motionerar mest per capita kan det inte uppväga det faktum att vi sitter alltmer stilla. Och det är stillasittandet som är ett av problemet menar Hellénius. Utifrån de senaste forskningsrönen visar hon hur sund kost och ökad vardagsmotion leder till en minskning av de så kallade välfärdssjukdomarna: hjärtproblem, diabetes, depression, stroke och livsstilsrelaterad cancer. Förutom att förändringar i livsstilen ger människor längre och friskare liv minskar samhällets sjukvårdskostnader

 

Väntar du dig snabba bantningstips, quickfix för sömnsvårigheter och stress så får du vända dig åt ett annat håll, här gäller långsiktighet och uthållighet som räcker längre än de eviga och återkommande nyårslöftena! Börja litet är bokens budskap, ty en liten och konsekvent förändring i vardagen kan få stora effekter för vårt välmående och hälsa. Boken innehåller en rad fiffiga tips och råd som jag bums kommer att addera i mitt vardagsliv.

 

Malin Persson Giolito

Störst av allt, 363s

 

Deckare

Månpocket, 2017

ISBN: 978-91-7503-646-5

 

 

Egentligen är det rätt enkelt att förklara varför deckare är så populära: författaren skipar rättvisa. Vårt behov av att få en försäkran om att goda gärningar lönar sig och onda bestraffas verkar omättligt när man ser på försäljningssiffror. Vårt rättsmedvetande vill få bekräftelse, även om skurken inte åker i fängelse vill vi att hens flinande uppsyn på ett eller annat sätt skall straffa sig i längden.

 

Person Giolito är jurist och det gör hennes skildring av rätt och fel, skuld och förlåtelse extra intressant. Inte blir boken sämre av att hon blandar in klassperspektiv: det är en ung flicka från överklassens Djursholm som är mördaren och föräldrarna har alla de ekonomiska resurser som krävs för att hjälpa sin dotter.

 

Dramat kring skolskjutningen är otroligt skickligt berättad, författaren fångar ett talspråk från överklassen om invandrare, flyktingar, vanliga svenssons och om varandra som är på pricken och den psykologiska skildringen av en tragisk ung människa är inkännande.

 

Men en deckare vore inte en deckare om författaren inte också gör en samtidsanalys: i vårt samhälle blir klassklyftorna djupare, mötet mellan de absolut rikaste och de på samhällets botten slutar i katastrof. Tiden är förbi då vi kan drömma oss tillbaka till Bullerbyn, men vad vill vi ha istället?

 

Per Kornhall

Korruption i Sverige. 288s

Leopard Förlag, Stockholm 2016

 

ISBN:978-91-7343-660-1

 

 

I exempel efter exempel visar Per Kornhall på korruption. I privata näringslivet och hos myndigheter. Med en noggrannhet och envishet som är få förunnat letar han upp dokument efter dokument och lägger pussel för att visa oss läsare att det faktiskt förekommer omfattande korruptionsverksamhet i Sverige i dag.

 

Gratisresor, fester, sportevenemang, timmer, tillbyggnader, ja till och med hela fastigheter eller sommarhus, stora och små uppdrag där man struntat i upphandling, jobb som går till vänner och bekanta. Listan kan göras hur lång som helst och till slut känner jag att inget förvånar mig längre.

 

Författarens budskap är att makt korrumperar. Makt måste därför alltid granskas av oberoende granskare och av oberoende media, den så kallade tredje statsmakten.

 

Författaren för också ett intressant och övertygande resonemang kring varför korruption ökar i omfång och brer ut sig till fler och fler områden. Boken blir inte sämre av att författaren i inledningen skriver utifrån egna erfarenhet av att vara utsatt för repressalier när han själv påtalade korruption.

 

Det är en nödvändig bok för alla oss som på allvar tror att ett samhälle vittrar sönder av korruption, men den är också nödvändig för den visar på att det går att göra något åt eländet.

 

Arvidsson, Stefan

”Morgonrodnad socialismens stil och mytologi 1871-1914”.

Nordic Academic Press, Lund (2016)

ISBN: 978-91-88168-26-9

 

 

Religionshistorikern Stefan Arvidsson har en gedigen produktion i mytforskningens fält: alltifrån Tolkiens användning av norrönamyter till socialismens bruk av kristet stoff är behandlat.

 

Arvidsson analyserar ett komplext fenomen. Socialismen uppstod som en reaktion mot religionens inblandning i politik – samtidigt användes kristendomen för att skapa sammanhållning och moralisk vägledning.

 

Socialismen omtolkade religionen. Med Jesus som förebild skapades en ny samhörighet, med riter från medeltida ordenssällskap utformades initiationer och manualer för möten, mytologiska berättelser låg till grund för en ny etik och estetik och den kristna kroppen fick skapa menig kring arbetets slit och dess eskatologiska belöning.

 

Med tiden avsakraliserades socialismen och en mer systematiserad religionskritik tar form. Förutom den allmänna sekulariseringen är konflikten med Katolska kyrkan betydelsefull för rörelsens avkristnande. Förhoppningsvis tar författaren upp denna tråd i en annan bok.

 

Det är uppenbart att boken varit lustfylld att skriva, berättarglädjen märks också i alla generöst delade bilder och referenser. Studien är en viktig pusselbit i vår förståelse av hur religion och politik varit relaterade och hur myter använts i syfte att påverka människors föreställningar, moral och gemenskap.

 

Sultán Sjöqvist konsult AB | Domkyrkoplan 1 | 753 10 Uppsala | 076 8024272

Copyright @ All Rights Reserved